1554 poze   36814 vizite

Paris

Sunt linistitoare pozele, nu?

Paris este capitala și cel mai mare oraș din Franța. Orașul este tranversat de fluviul Sena, în nordul Franței, în mijlocul regiunii Île-de-France (cunoscută și ca regiunea Paris). Orașul în limitele sale administrative (cele 20 de arondismente) este în mare parte neschimbat din anul 1860, având o populație de 2.211.297 locuitori (ianuarie 2008), dar zona metropolitană Paris are o populație de 12.089.098 locuitori (ianuarie 2008) și este unul dintre cele mai populate zone metropolitane din Europa. Parisul a fost unul dintre cele mai mari orașe ale lumii occidentale pentru aproape 1000 de ani, înainte de secolul al XIX-lea și cel mai mare oraș din lume între secolele XVI-XIX.

Parisul este astăzi unul dintre cele mai mari centre economice și culturale din lume, iar influența sa în politică, educație, divertisment, mass-media, modă, știință și arte contribuie la statutul sau ca unul dintre cele mai importante orașe din lume.Acesta găzduiește sediul mai multor organizații internaționale, cum ar fi: UNESCO, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Camera Internațională de Comerț sau informalul Clubul Paris. Parisul este considerat ca fiind unul dintre cele mai verzi si mai locuibile orașe din Europa. De asemenea este unul dintre cele mai scumpe.
Paris și regiunea Paris, cu 552.1 miliarde € în 2009, produc mai mult de un sfert din produsul intern brut al Franței.Conform estimărilor pentru 2008, aglomerația din Paris este cea mai mare din Europa sau a doua cea mai mare economia orașului și a șasea ca mărime din lume.Regiunea Paris are cea mai mare concentrație de studenți de învățământ superior din Uniunea Europeană, este primul în Europa în ceea ce privește capacitatea de cercetare și dezvoltare și alte cheltuieli și este considerat ca fiind unul dintre cele mai bune orașe din lume pentru inovație.Cu aproximativ 17 milioane de turiști străini anual , Paris, este cel mai vizitat oraș din lume. Parisul și regiunea sa conțin 3.800 de monumente istorice și patru Locuri din Patrimoniul Mondial UNESCO.
Numele Paris derivă de la primii săi locuitori, tribul galic cunoscut ca Parisii. Orașul era denumit Lutetia (mai complet, Lutetia Parisiorum, „Lutetia of the Parisii”), în perioada romană între secolul I și VI, dar în timpul domniei lui Iulian Apostatul (360-363), orașul a fost redenumit în Paris.
Se crede că numele provine de la numele tribului Parisii care provine din cuvântul galic parisio care înseamnă „oamenii muncitori” sau „meșteșugari”.
Parisul are multe porecle, cel mai faimos find „La Ville-Lumière („Orașul Luminilor”),nume care se datorează în primul rând faimei orașului pentru faptul că era un centru de educație și a ideriilor în epoca iluminismului și mai târziu datorită adoptării iluminatului stradal.De la mijlocul secolului al XIX-lea, Parisul este cunoscut sub numele de Paname,în argoul parizian. Câtărețul Renaud a popularizat termenul în rândul generațiilor tinere în albumul din 1976 Amoureux de Paname („Îndrăgostit de Paname”).
Locuitorii Parisului sunt cunoscuți în limba română ca „parizienii” și în limba franceză ca Parisiens (Pronunție în franceză: /paʁizjɛ̃/). Parizienii sunt adesea numiți peiorativ Parigots (Pronunție în franceză: /paʁiɡo/), un termen folosit pentru prima dată în anul 1900 , de către cei care trăiesc în afara regiunii Paris.
Nucleul istoric al Parisului este Île de la Cité, o insulă mică locuită în antichitate de tribul pariziilor (parisii în Latina) care întemeiaseră în zonă un mic sat de pescari. Astăzi cea mai mare parte din insulă este ocupată de impresionantul Palais de Justice și de catedrala Notre-Dame de Paris. Insula este conectată cu sora sa mai mică, Île Saint-Louis, care este ocupată de case construite în secolul XVII și XVIII. Caracteristicile majore ale Parisului sunt cheiurile străjuite de copaci de-a lungul Senei - în special pe malul stâng cu vânzătorii ambulanți de cărți (faimoșii buchiniști), podurile istorice care traversează Sena, celebrele bulevarde precum Champs-Élysées precum și numeroase alte clădiri și monumente celebre, dintre care multe sunt înscrise în Patrimoniul Umanității stabilit de UNESCO.
Parisul a fost ocupat de un trib galic până când au ajuns aici romanii în 52 î.Hr.. Invadatorii se refereau la ocupanții anteriori ai orașului ca parisii, însă au numit orașul Lutetia, care înseamnă "loc mlăștinos". Aproximativ cincizeci de ani mai târziu orașul s-a întins și pe malul stâng al Senei, în actualul cartier latin, și a fost redenumit "Paris".
Ocupația romană s-a încheiat în 508, când Clovis I a făcut orașul capitala dinastiei Meroviengienilor a francilor. Invaziile vikingilor din secolul IX au obligat parizienii să construiască o fortăreață pe Île de la Cité. În cursul uneia dintre invazii, Parisul a fost cucerit de către vikingi, probabil sub Ragnar Lodbrok, care a primit o recompensă uriașă pentru a pleca pe 27 martie 845. Slăbiciunea ultimilor regi Carolingieni a dus la creșterea puterii conților Parisului. Odo, Conte de Paris a fost ales ca rege al Franței de către lorzii feudali, în timp ce Carol al III-lea avea pretenții la tron. Până la urmă, în 987, Hugo Capet, conte de Paris, a fost ales de lorzii feudali după moartea ultimului urmaș Carolingian.
În cursul secolului XI orașul s-a întins pe malul drept. Secolele XII și XIII, care includ domnia lui Filip al II-lea Augustus (1180-1223), sunt notabile pentru creșterea orașului. Drumurile principale au fost pavate, primul Luvru a fost construit ca fortăreață și mai multe biserici, inclusiv catedrala Notre-Dame, au fost construite sau începute. Mai multe școli de pe malul stâng au fost unite în cadrul Sorbonei, care numără pe Albertus Magnus și Sf. Thomas Aquinas printre primii profesori. În Evul Mediu Parisul a prosperat ca centru intelectual și comercial, cu o întrerupere temporară când a lovit ciuma în secolul XIV. Sub domnia regelui Louis al XIV-lea, regele Soare, de la 1643 la 1715, reședința regală s-a mutat la Versailles.
Revoluția franceză a început cu luarea cu asalt a Bastiliei pe 14 iulie 1789. Multe dintre conflictele din anii următori au avut loc între Paris și zonele rurale ale Franței.
În 1870 războiul franco-prusac s-a încheiat cu un asediu al Parisului și a Comunei Parisului, care s-a predat în 1871 după o iarnă de foamete. Turnul Eiffel, cel mai cunoscut simbol al Parisului, a fost construit în 1889 într-o perioadă de prosperitate cunoscută ca La Belle Époque.

1801:543.000
1831: 714.000
1851: 1.053.000
1881: 2.240.000
1901: 2.661.000
1926: 2.871.000
1968: 2.590.771
2007: 2.193.031

Paris: evoluția demografică între 1801 and 1926
1801 1851 1881 1926
547 800 1 053 000 2 240 000 2 871 000

Parisul este un departament al Franței (Paris, 75), parte din regiunea Île-de-France. Parisul este împărțit în douăzeci de arondismente. Aceste arondismente sunt numerotate în spirală, cu primul arondisment în centrul orașului.
Până în 1964, departamentul 75 era "Seine", care conținea orașul și suburbiile înconjurătoare. Schimbarea acestei organizări a dus la crearea a trei noi departamente care formează un inel în jurul Parisului, deseori numite la petite couronne (coronița): Hauts-de-Seine, Seine-Saint-Denis și Val-de-Marne.
Bertrand Delanoë este primarul Parisului din 18 martie 2001.
Primari anteriori: Jacques Chirac, Jean Tiberi.
Este situat in partea central-nordica a tarii, pe fluvial Sena , in aval de confluenta acestuia cu Marna. Suprafata sa este de 1450 de km patrati
Înălțimea Parisului variază din cauza dealurilor în mai multe arondismente:

Montmartre - 130 metri peste nivelul mării
Belleville - 35 metri peste nivelul mării
Ménilmontant
Buttes-Chaumont
Passy
Chaillot
Montagne Ste-Genevieve
Butte-aux-Cailles
Montparnasse (dealul a fost nivelat în secolul al XVIII-lea)

Parisul este deservit de două aeroporturi: Orly, la sud de Paris, și Charles de Gaulle, la nord de Paris, situat în localitatea Roissy-en-France, unite de linia B a rețelei RER.
Parisul este dotat cu o rețea densă de metrou, numit Métro. De asemenea, orașul este străbătut de RER (Rețeaua Expresă Regională), ce face legătura între diferitele departamente din jur, și in zonele periferice de tramvai. În plus există o rețea de căi ferate: din cele 6 gări pariziene pleacă zilnic trenuri pentru navetiști, trenuri naționale și TGV-uri (Train à Grande Vitesse) (numit Thalys sau Eurostar pentru Belgia, Olanda, Germania, respectiv Marea Britanie).
Orașul este și nodul principal al rețelei de autostrăzi și este înconjurat de o șosea largă circulară numită Boulevard Peripherique. Intrările și ieșirile de pe Peripherique sunt numite "Portes" (porți), fiindcă acestea corespund cu porțile orașului. Majoritatea acestor porti au parcări unde neriveranii sunt sfătuiți să-și lase mașinile. Traficul parizian este renumit pentru încetineală și pentru pericolul pentru integritatea caroseriei. Primăria a luat măsuri pentru fluidizarea traficului în comun (autobuze, taxi-uri), creând culoare speciale pentru acestea.

Turnul Eiffel - simbolul Parisului.
Arc de Triomphe - monument din centrul Place de l'Étoile, comemorând victoriile Franței și onorând pe cei care au murit în luptă.
Les Invalides - Muzeu și loc de veci pentru mulți soldați francezi și pentru Napoleon.
Conciergerie - închisoare foarte veche unde mulți membri ai regimului monarhic au stat înainte de moartea lor la revoluția franceză.
Palais Garnier - sediul Operei din Paris.
Catedrala Notre-Dame pe Ile de la Cité
Clădirea Samaritaine - galerii comerciale de la începutul secolului XX.
Sorbonne - universitate faimoasă, fondată în Evul Mediu.
Statuia Libertății - o versiune mai mică a statuii din portul din New York pe care Franța a dăruit-o Statelor Unite în 1886.
Pantheonul din Paris - biserică și mormânt al celor mai mari personalități ale Franței.
Sainte-Chapelle - capelă din secolul XIII.
Église de la Madeleine - biserică
Place des Vosges - piață din districtul Marais creată în timpul domniei lui Henric al IV-lea

Luvrul - un muzeu enorm care găzduiește foarte multe opere de artă, inclusiv pictura Mona Lisa și statuia Venus din Milo.
Muzeul Orsay - un muzeu de artă găzduit într-o gară din secolul XIX convertită, și care conține în special opere impresioniste.
Centrul Georges Pompidou, cunoscut și ca Beaubourg - o clădire neobișnuită care găzduiește muzeul de arte moderne și un centru cultural cu o mare bibliotecă publică. Lângă această clădire se află și atelierul Constantin Brâncuși.
Musée Rodin - o mare colecție de opere ale celui mai celebru sculptor francez.
Musée du Montparnasse în vechea reședință a artistului Marie Vassilieff de la Avenue de Maine nr. 21, detaliază istoria comunității artistice din Montparnasse.
Musée Cluny, cunoscut și ca Musée National du Moyen-Age, găzduiește o mare colecție de artă și obiecte din Evul Mediu, inclusiv ciclul de tapiserii Doamna cu licornul.
Musée Picasso

Montmartre - zonă istorică pe o colină, unde se află și Basilique du Sacré-Cœur și care este faimoasă și pentru cafenelele și atelierele multor artiști importanți.
Champs-Élysées - faimoasă stradă din lume, un bulevard de obicei plin de turiști.
Rue de Rivoli - magazine elegante pentru turiști; mergand catre Place de la Bastille se poate vedea si Opera din Paris.
Place de la Concorde - piața din care pornește Champs-Élysées, cunoscută în trecut ca Place de la Revolution, locul obeliscului și al ghilotinei.
Place de la Bastille - actuală piață, este locul unde se afla Bastilia până la Revoluția Franceză.
Montparnasse - zonă istorică de pe malul stâng al Senei, faimoasă pentru ateliere, restaurante și cafenele; aici se afla si turnul Montparnasse de la al carui al 56-lea etaj (196m) se poate admira o superba priveliste a Parisului. Sau puteti urca pe terasa aflata la 210m de unde, in zilele senine, se poate privi la 40km departare. In apropiere este si Gara Montparnasse, important nod feroviar si de metrou.
Cimitirul Pere Lachaise - unul dintre cele mai populare obiective pariziene, conține mormintele multor francezi faimoși, cât și ale unor oameni faimoși din toată lumea, care au ajuns să trăiască în Franța (inclusiv români).
Cimetière de Montmartre
Cimetière de Montparnasse
Cimetière de Passy
Les Halles - zonă comercială care include și un nod important de metrou.
Le Marais - zonă șic de pe malul stâng al Senei cu două comunități numeroase, homosexuală și evreiască.
Cartierul latin - unde se gasesc Pantheonul si Sorbonne.

Le Lido - cabaret de pe Champs-Élysées faimos pentru spectacolele exotice și unde, ca soldat american în permisie cu niște prieteni, Elvis Presley a dat un concert ad hoc.
Bal du Moulin Rouge, Le Crazy Horse Saloon, Les Folies Bergère - cluburi de noapte faimoase.

Disneyland Resort Paris - parc de distracții din estul orașului.
La Défense - complex major comercial, de birouri și teatre; tot aici este amplasat și Grande Arche.
Palatul de la Versailles - fostul palat regal în orașul Versailles din sud-estul Parisului (23 km). Cea mai mare atracție turistică a Franței.
Basilica Saint Denis - catedrală gotică foarte veche și loc de veci al multor monarhi francezi, aflată în nordul orașului.

iulie 1789 - Asaltul Bastiliei
Familia regală este forțată să revină din Versailles la Paris
1814 - Parisul ocupat de armatele celei de-a șasea coaliții, după căderea lui Napoleon
1815 - Parisul este ocupat din nou, de data aceasta de către a șaptea coaliție, după trecerea celor o sută de zile.
1855 - Expoziția Universală din 1855
1856 - Are loc Congresul de la Paris
1867 - Expoziția Universală din 1867
19 septembrie, 1870 - începe asediul Parisului de către armata prusacă. Va dura până la 28 ianuarie 1871
28 ianuarie, 1871 - Cade Comuna din Paris
1878 - Expoziția Universală din 1878
1889 - Expoziția Universală din 1889 - Turnul Eiffel
1900 - Expoziția Universală din 1900
Este inaugurat Metroul din Paris in iulie (la început o singură linie, ce străbătea Parisul de la est (Porte de Vincennes) la vest (Porte Maillot).
1925 - Expoziția Internațională de Arte Decorative și Industriale moderne din 1925
1931 - Expoziția Colonială Franceză din 1931
13 iunie, 1940 - Naziștii intră în Paris
1968 - revoltele studențești din 1968 în Paris, combinate cu o serie de greve ale muncitorilor din țară amenință să dea jos guvernul Charles de Gaulle.
1999 - Deschiderea Bibliotecii Naționale Franceze
capitala Frantei
capitala Frantei
fantana
fantana
Disneyland
Disneyland
harta metrou paris
harta metrou paris
harta paris
harta paris
index
index
noaptea
noaptea
paris aerial
paris aerial
Paris fashion
Paris fashion
Paris Franta
Paris Franta
Paris hotel
Paris hotel
Paris
Paris

Comentarii album • 0
Nume:



Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.